Verslag Snertrit 2017


 

In de week voor de tocht waren de weersvoorspellingen niet al te best, het zou wel eens een hele natte tocht kunnen worden. Ik had daarom al een niet al te hoge opkomst verwacht, maar toch waren het er uit eindelijk een vijftiental rijders die het er op waagde. Het bleek na een regenachtige nacht een redelijk droge dag te worden.

De tocht ging richting Alblasserdam even onder Rotterdam en boven Dordrecht en had een lengte van ongeveer 240 kilometer. We hadden 3 groepen rijders. Na vertrek van de eerste twee groepen waren wij aan de beurt te vertrekken. ze lieten mij voorop rijden. De rit verliep voorspoedig wel nog wat vochtige wegen maar dat werd steeds beter en het tempo werd erop aangepast. Bij de eerste veerpont (Waalwijk) haalde we de tweede groep in en staken samen over. De tweede groep liet ons voor bij het verlaten van de veerboot, konden we meteen voluit gaan…… Je zag dat de weg hier al droog was en dan rij ik toch iets makkelijker dan bij een vochtige weg. Je ziet beter de modder op de weg van de agrariër die wat sporen achterlaten.

Het werd tijd voor een bak koffie, maar we kwamen erachter dat we in het gebied zaten waar mensen nog getrouw de kerk bezoeken in zwarte kleding en hoeden op. We konden niets anders dan gewoon doorrijden, dacht als we dadelijk in Alblasserdam zijn moet het lukken, zijn we ongeveer op de helft en eten we meteen. Maar ook dat was er niet bij. In Alblasserdam niets open, dus maar doorrijden tot we in Kinderdijk aankwamen. Daar links van de weg is iets open. Allen blij met de stop, hadden er lang genoeg opgezeten. Het was ondertussen al twaalf uur door dus meteen maar wat eten. Uitsmijter stond niet op de kaart, heb ik maar voor een tosti Hawaï gekozen en uiteindelijk was het 5 koffie en 5 tosti Hawaï. Een tweede bak koffie werd besteld en zie daar komt groep twee voorbij gereden.

Na de pauze zetten we de route voort met de mededeling dat er een keertje binnen niet al te lange tijd getankt moet worden. Ik zeg oké, maar dacht als dat maar goed afloopt want het meeste is hier echt dicht, ook pompen. Als je er oog voor hebt zag je even na vertrek ons nationale trots, de molens van Kinderdijk mooi in een rij staan aan de dijk. De tocht was veel over dijken met best wel veel verkeersdrempels, maar waar liggen ze in Nederland niet. Als iemand het weet laat het zo spoedig mogelijk weten. En daar kwam hij dan, een tankstation. En daar stond ook groep twee. De pomp was wel onbemand maar je kon er met je pinpas betalen. Bij vertrek liet ook groep twee ons weer eerder vertrekken. Thanks….. We hadden weer een veerpont voor ons waar we met mee moesten. Om ons heen waren in de lucht allemaal donkere wolken terwijl we met zon aan de overtocht bezig waren. Na vertrek van het veerpond kwamen we in Brabant weer op natte wegen, maar de regen was voorbij en daar was ik ook al blij mee.

Weer thuis (dorpsherberg) aangekomen hadden we een rit gehad zonder regen op onze helmen. We werden getrakteerd op een kom snert met roggebrood. Terwijl we aan de snert zaten kwam ook groep twee binnen. Over de tocht waren we het eens veel drempels maar ook met mooie stukken erbij, al met al een mooie rit. Van groep 1 heb ik niets meer gezien of gehoord. We zijn ze ook nergens voorbij gereden en waren ook nog niet terug toen we bij de Dorps vertrokken.

Albert.